Het verhaal van Maurice

Hoe kom ik met mijn geld uit? Schulden, heel veel mensen hebben ze, is het niet voor een hypotheek dan wel voor een auto of een studie? We komen er niet graag voor uit en zolang we de maandelijkse aflossing kunnen betalen is er niets aan de hand. Maar dan gaat het mis door bijvoorbeeld inkomstendaling, heel veel onvoorziene uitgaven, de auto gaat stuk de wasmachine, de verwarmingsketel noem maar op. Het klinkt cliché maar het is wel de realiteit. Op dat moment zijn de lasten zo hoog en er kan niet meer gespaard worden. Je komt tekort en gaat nog meer financieren waardoor de maandlast niet meer op te brengen is. Er zijn meer uitgaven dan inkomsten. Tandarts bezoek moet betaald worden en dat gaat niet meer, je raakt het overzicht kwijt. De rekening die het meest dreigt wordt betaald, voor de ander wordt uitstel gevraagd, pfff even opgelucht maar dan komt de onroerend goed belasting , oeps niet ingecalculeerd , en de autoverzekering, en een verbaal , help en nu? De wanhoop is nabij.
Dit verhaal is dus heel herkenbaar voor de sociaal raadslieden.

“Ik vind het belangrijk om dit op te schrijven omdat er nog steeds zoveel taboe en schaamte is over schulden. Het is niet per definitie je eigen schuld. En mensen trekken vaak te laat aan de bel door schaamte”

En dat is ook begrijpelijk want mensen hebben hier toch altijd een oordeel over. Of het nu je beste vrienden zijn of familie maakt niet uit. Daarom raad ik iedereen aan die in de financiële zorgen zit zich op tijd te melden bij de sociaal raadslieden en bij het maatschappelijk werk.