Cursussen en gespreksgroepen

Lees voor

Cursussen en gespreksgroepen

Buurtmaatschappelijk Werk organiseert regelmatig diverse cursussen en gespreksgroepen (meestal gratis) waar je aan deel kunt nemen, zoals ‘Opkomen voor jezelf’, Rouwverwerking, Hulp bij Ouderschap tijdens of na scheiding.

  • Cursus ‘Opkomen voor jezelf’ | Start 30 augustus 2023

Volg de cursus waarin je leert goed voor jezelf te zorgen met respect voor de ander.

Solidez Welzijn organiseert de training ‘Opkomen voor jezelf’. Heb je moeite om je grenzen aan te geven of voel je wat onzeker en vind je het lastig om je mening te geven? Dan kan deze training je helpen om assertiever te worden en meer op te komen voor jezelf en waar je leert om op een duidelijke en respectvolle manier te reageren.

Start bijeenkomsten 30 augustus 2023

De gehele training bestaat uit 10 bijeenkomsten, verdeeld over 5 modules. De basismodule ‘assertief communiceren’ start op 30 augustus 2023 van 19.00 tot 21.15 uur in ’t Palet aan de Rooseveltweg 408A in Wageningen. Na het volgen van deze basismodule maak je zelf de keuze aan welke vervolgmodules je wilt deelnemen. In de vervolgmodules staan de thema’s ‘Assertief gedrag’, ‘Goed voelen’, ‘Anders leren denken’ en ‘Stress uit je lijf’, centraal.

De trainingsdata zijn:  30 augustus, 6, 13, 20 en 27 september, 4, 11 en 25 oktober, 1 en 8 november 2023

Gratis training

Inwoners van de gemeente Wageningen kunnen kosteloos deelnemen aan deze training. Voor deelname wordt tijdens een kennismakingsgesprek de leerwensen en doelen geïnventariseerd.

Meer informatie of aanmelden?

Voor meer informatie en aanmelden neem contact op met Monique van de Wakker, (Groeps) Maatschappelijk Werker Solidez Welzijn, via m.vandewakker@solidez.nl of 06 22 13 86 55.

  • Gespreksgroep Rouwverwerking 

In de bijeenkomsten staan het uitwisselen van ervaringen, elkaar steunen en het geven van eventuele tips centraal. Ook komen er verschillende thema’s aan bod zoals ‘de verschillende emoties bij het rouwproces’, ‘reacties van de omgeving na het overlijden’ en ‘hoe om te gaan met speciale dagen’. De bijeenkomsten worden gehouden  in Huis van de Wijk De Nude, Kortestraat 2.

Informatie en aanmelden
Start: Najaar 2023 (exacte data volgt t.z.t.)
Locatie: Huis van de Wijk de Nude, Kortestraat 2, Wageningen:
Kosten: Gratis
Aanmelden bij: Pieternel Geurts (Buurtmaatschappelijk werker), telefoon: 0317 46 88 25 of per mail: p.geurts@solidez.nl of Sonia van der Heijden (Buurtmaatschappelijk werker), telefoon 06 10 25 86 77    of per mail s.vanderheijden@solidez.nl

  • Hulp bij Ouderschap Tijdens of Na Scheiding

Een scheiding is een moeilijke gebeurtenis en heeft veel impact op de kinderen. Wanneer ouders uit elkaar gaan, kunnen er problemen ontstaan over afspraken en over de opvoeding van het kind.

Buurt Maatschappelijk Werk biedt je als ouder(s) tijdens of na een scheiding hulp bij Ouderschap. Een goede communicatie met de andere ouder en je als ouder emotioneel sterk voelen, zijn erg belangrijk voor het gezond opgroeien van de kinderen. Hierbij ondersteunt het Buurt Maatschappelijk Werk.

Welzijn van kinderen voorop

Bij een scheiding word je als ouder(s) meestal overspoeld door emoties en moet er veel geregeld worden, zeker als het gaat om de kinderen en de opvoeding. Het welzijn van de kinderen kan onbedoeld op de achtergrond  komen te staan. Hulp bij Ouderschap voorkomt dat het conflict tussen ouders verergert en ten koste van de kinderen gaat. In gesprekken met Buurt Maatschappelijk Werk staat het welzijn van het kind altijd voorop, naast de hulpvraag van de ouder(s).

Welke ondersteuning biedt Buurtmaatschappelijk werk?

Zoek je als ouder(s) hulp bij Ouderschap, dan kun je snel en gemakkelijk terecht bij Buurt Maatschappelijk Werk. Tijdens het eerste gesprek bepalen we samen of Buurt Maatschappelijk Werk de ondersteuning kan bieden die nodig is. Daarna worden eventuele vervolggesprekken ingepland en waarin de volgende punten aan de orde kunnen komen:

  • Leren op een helpende wijze met de andere ouder te communiceren
  • Ondersteuning bij het maken van een ouderschapsplan
  • Emotionele ondersteuning bij eventuele rechtszaken over de omgangsregeling met de kinderen
  • Hulp bij het omgaan met de nieuwe situatie.

 Wat levert hulp bij Ouderschap Tijdens of Na Scheiding op?

  • Je bent als ouder(s) in staat om op een opbouwende manier met elkaar te communiceren en samen te werken om een goede ouder voor het kind te zijn en te  blijven
  • De kinderen kunnen een goed contact met beide ouders onderhouden.

Het is niet verplicht dat beide ouders meedoen, je kunt als ouder ook alleen ondersteuning vragen.

Gratis hulp

Buurt Maatschappelijk Werk is gratis voor mensen die in Wageningen wonen.

Er is geen indicatie voor nodig vanuit de gemeente en vaak kun je binnen twee weken terecht voor de eerste afspraak.

Doorverwijzen

Het kan zijn dat Buurt Maatschappelijk Werk ouders niet kan helpen,  bijvoorbeeld als conflicten dreigen te escaleren. In dat geval verwijst Buurt Maatschappelijk Werk je door naar passende hulp en zorgt voor een zorgvuldige overdracht.

Meer informatie?

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak bel 0317 468825 of stuur een e-mail naar buurtmw@solidez.nl