De week van de Jonge Mantelzorger #Niet te missen…..

Van 1 tot en met 7 juni aanstaande is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Kinderen of jongeren die opgroeien met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving, noemen we een jonge mantelzorger. Wist je dat maar liefst 1 op de 4 jongeren een jonge mantelzorger is? Deze jongeren hebben vaak te maken met extra (zorg)taken, moeten zorg missen of maken zich zorgen om iemand anders. 

Solidez Mantelzorg ondersteuning aan jonge mantelzorgers

Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in Wageningen wordt er speciaal aandacht geschonken aan jonge mantelzorgers. Solidez Welzijn biedt een plek voor jonge mantelzorgers waar zij kunnen ontspannen, lotgenoten kunnen ontmoeten en passende ondersteuning kunnen krijgen.

 Opgroeien in een situatie die anders is…

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Campagne #Niet te missen

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Ook dit jaar wordt de bewustwordingscampagne Niet te missen ingezet. Tijdens de week van de jonge mantelzorger worden door het hele land activiteiten georganiseerd en zijn video’s, posters en verhalen te zienwat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. Met deze campagne willen extra aandacht besteden aan jonge mantelzorgers om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. Zowel online als in de echte wereld moet het niet te missen zijn.

Kom ook meedoen aan leuke activiteiten op 3 en 8 juni

Ook in Wageningen worden leuke activiteiten georganiseerd. Op vrijdag 3 juni zijn jongeren tussen 15 en 24 jaar van 19.00 – 21.00 uur welkom in het Jongerencentrum ’t Oude Bijenhuis. Er staan creatieve activiteiten op het programma zoals T-shirts maken, met porseleinstiften aan de slag, schminken maar er kan ook een partijtje biljart worden gespeeld.  En op woensdag 8 juni kunnen kinderen tussen 4 en 12 jaar meedoen aan creatieve activiteiten die tijdens de buitenspeeldag worden georganiseerd. Tussen 13.00 – 16.00 uur kunnen kinderen in Huis van de Wijk de Pomhorst ‘Happy Stones’ maken, die later mee naar huis mogen.

Ken of ben jij een jonge mantelzorger?

Aanmelden voor de activiteiten is niet nodig. Liever eerst wat informatie over de activiteiten of over jonge mantelzorgers? Neem gerust contact op met Madelon Siep via 06 30674309 of stuur een mail naar m.siep@solidez.nl  of kijk op www.solidez.nl/mantelzorg