Bostuin Pomonal

Onze bostuin staat nu helemaal in bloei. Kom snel langs om van deze tuin te genieten.

Maaibeheer Bostuin Pomonal

Om de bostuin begaanbaar te houden, wordt het gras gemaaid. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met bloemen, kikkers, insecten, maar ook met hoe de tuin er uit ziet. Voor het maaien passen we sinus maaibeheer toe. Nou ja, niet helemaal, want daarvoor is de bostuin te klein.

Sinus maaibeheer houdt in dat het gras in delen gemaaid wordt door het seizoen heen. De eerste maaibeurt wordt er een kronkelpaadje gemaaid langs de randen van het veld. Hierdoor ontstaat een lus van kort gemaaid gras in het veld. De tweede keer wordt het gras binnenin de lus gemaaid. De derde keer wordt er een nieuw kronkelpaadje gemaaid, de vierde keer weer binnenin enzovoort. Het maaisel wordt elke keer bij elkaar geharkt en gecomposteerd

Als resultaat van dit maaibeheer is er een grasveld met gras van verschillende hoogte. Dit geeft de tuin een ruig en tegelijkertijd verzorgd karakter. Daarnaast is er altijd een schuilplek voor de kikkers in de bostuin. Ook zorgt het verschil in hoogte van gras voor luwte en warmte op bepaalde plekjes. Dat is goed voor bijvoorbeeld vlinders. Daarnaast kunnen insecten eitjes afzetten op dat deel van het gras dat het hele jaar blijft staan. Als kers op de taart geeft dit maaibeheer een excuus om de mooie bloemen te sparen tijdens het maaien, zoals het fluitenkruid en de ossentong.

Wil je meer weten kijk dan op onderstaande websites

Bostuinpomonal

Vlinderstichting sinusbeheer