Omschrijving

Door de zorgtaken verandert de relatie met degene waar je voor zorgt. Vroeger was je een partner, een ouder of een kind. Nu voel je je misschien meer een verpleegster of een begeleider. Jullie gelijkwaardigheid verdwijnt. Geven en nemen is niet meer in balans. Misschien voel je boosheid, machteloosheid, schuldgevoel, eenzaamheid of andere lastig te verdragen emoties. Je concentratie kan verminderen of je voelt je moe en zelfs echte fysieke pijn of klachten kunnen het gevolg zijn

 

Veel mantelzorgers proberen gevoelens zoals verdriet, gemis, eenzaamheid en machteloosheid te verdringen door zich op de zorgtaken te storten. Dat verdringen heeft echter een negatief effectief op de kwaliteit van je leven. Het maakt de toch al zo zware verzorgingstaken nog zwaarder. En het gaat ten koste van je eigen gezondheid. Als je blijft proberen om het ‘vol te houden’ en om geen lastige gevoelens te ervaren, dan verlies je de verbinding met jezelf. Maar ook met degene die je verzorgt en met de anderen die daaromheen staan.

Daarom is het belangrijk om je emoties en gevoelens de ruimte te geven en erover te delen met anderen. Zo blijf je met jezelf en met degene voor wie je zorgt en de anderen in verbinding. Praten geeft erkenning, steun en begrip. Praten over wat er gebeurt in jullie leven, over je twijfels en je vragen, over wat je denkt en wat je voelt.

Workshop ‘Aandacht voor emoties en gevoelens bij mantelzorg’

De workshop op donderdag 26 januari 2023 van 14.00 – 16.30 uur gaat over wat het voor jou betekent om voor een dierbare te zorgen waarbij er geen zicht op herstel is. Je leert in deze gratis workshop onder begeleiding van Richard Koekoek, andere hoe zinvol om te gaan met je gevoelens van bijvoorbeeld schuld, verdriet, gemis, rouw en onmacht en ook om in verbinding te blijven met jezelf, degene voor wie je zorgt en de anderen daaromheen, zonder je te verliezen in de zorgtaken.

De workshop wordt gegeven in Huis van de Wijk Ons Huis (vergaderruimte 1e etage), Harnjesweg 84 in Wageningen. Er is een lift aanwezig.

Aanmelden

Wees er snel bij want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Meld je aan voor donderdag 19 januari 2023 via Mantelzorg Wageningen. Bel 0317 – 46 88 18 of stuur een e-mail naar mantelzorgwageningen@solidez.nl

Profiel Richard Koekoek

Richard Koekoek (1960) is 20 jaar werkzaam als senior coach en trainer. In 2013 moesten Richard en zijn zus plotseling de mantelzorg voor hun moeder doen. Hij heeft veel nagedacht over de vraag waarom het plotseling ‘moeten’ zorgen voor zijn moeder hem toch zo overviel. Wordt het sommige mantelzorgers niet teveel? Komen ze nog voldoende aan hun eigen wensen en verlangens toe?

Dat heeft hem geïnspireerd om een nieuwe kijk op het thema mantelzorg te ontwikkelen. Hij wil graag bijdragen aan mensen die zich zwaar belast voelen door hun zorgtaken. Door ze vaardigheden te leren waarmee hun veerkracht en draagkracht versterkt. Het resultaat van zijn aanpak is gedragsverandering. Hij gelooft dat het helpt om zicht te krijgen op wat echt belangrijk en betekenisvol voor je is (je waarden). Dan kun je jezelf beter leiden, inspireren, en motiveren om gerichte acties te ondernemen die je leven verrijken.

Richard geeft trainingen en workshops aan mantelzorgers en zorgprofessionals die mantelzorgers ondersteunen.

Aanmelden