Omschrijving

Mantelzorg Wageningen Solidez organiseert een mantelzorgcafé over zelfcompassie

Op 1 april staat het mantelzorgcafé in het teken van mindful zelfcompassie voor mantelzorgers. Er wordt een workshop gegeven door Frida Huigen. Zij is een ervaren trainer en coach die een warme en prettige leeromgeving biedt. Sinds 2014 is zij zelf mantelzorgster voor haar vader.

 

Mindful Zelfcompassie voor mantelzorgers

Als je voor anderen zorgt die het moeilijk hebben, is het een uitdaging om daarbij ook goed voor jezelf te zorgen. Als mantelzorger heb je (soms ongevraagd) een belangrijke maar vaak ook een zware rol. Je krijgt te maken met veel menselijk lijden, je moet regelmatig en snel schakelen, van de ene moeilijke situatie naar de andere. Je staat vaak in de ‘geef’ stand. Dat doet een beroep op je emotionele draagkracht. Daarbij heb je misschien ook nog een baan, relatie, kinderen, vrienden of eigen situaties die ook om aandacht vragen. Als de mantelzorger klaar is met zorgen, wie zorgt er dan voor de mantelzorger?

 

Ben jij een mantelzorger en…

  • Stel je hoge eisen aan jezelf?
  • Zorg je vaak beter voor anderen dan voor jezelf?
  • Word je soms overspoeld door je emoties?
  • Vind je het lastig om nee te zeggen of om een fout te maken?
  • Voel je je wel eens tekortschieten?
  • Voel je je regelmatig overbelast, onrustig of gestrest?

 

Veel mantelzorgers voelen zich overbelast. Dit kan zich op vele manieren uiten door bijvoorbeeld prikkelbaarheid, vermoeidheid, emotionele en fysieke uitputting, gevoelens van irritatie, boosheid, verdriet en onmacht. Dit verschijnsel heeft zelfs een naam gekregen: zorgverlenersmoeheid.

Vaak is je niet geleerd hoe je het emotioneel belastende aspect van mantelzorgen vol moet houden. Als je dan ook nog eens streng bent voor jezelf en maar door blijft gaan, wordt je belastbaarheid steeds meer aangetast.

 

In deze workshop leer je hoe je met behulp van Mindful Zelfcompassie beter voor jezelf kunt zorgen. Compassie is het vermogen om je betrokken te voelen bij het lijden en de pijn van anderen en de wens dat te verlichten. Dit vermogen hebben we als mensen gelukkig allemaal in ons. Maar compassie voelen voor onszelf, als we het zelf moeilijk hebben, is een vaak stuk lastiger. Mindful Zelfcompassie is een bewust vriendelijke en begripvolle houding naar jezelf. Het is een krachtig middel om op een gezonde en veerkrachtige manier te kunnen omgaan met jouw rol als mantelzorger. Zodat je met meer gemak en innerlijke rust voor anderen kan zorgen.

 

Datum: 1 april 2020

Tijd: 19.00-21.00 uur

Kosten: Deelname is gratis

Locatie: Thuis, Stationstraat 32, Wageningen

Deelnemers: max. 20 personen

 

Heeft u zin om te komen? Geef u dan op door te bellen of te mailen naar Mantelzorg Wageningen 0317-46 88 18 of mantelzorgwageningen@solidez.nl.

Opgeven voor woensdag 25 maart!

Aanmelden